Tips voor sfeervolle verlichting in huis

Tips voor sfeervolle verlichting in huis

25 augustus 2020 Uit Door Redactie

Het inrichten van ons huis is een taak waar mensen zowel tegenop kijken als naar uitkijken. Het is leuk om nieuwe spulletjes uit te zoeken en een kamer in te richten tot één geheel. Toch kan het lastig zijn van te voren te bepalen welke kleuren bij elkaar passen en hoe jij jouw stijl op een unieke manier kunt doorvoeren. Om je een eindje op weg te helpen geven wij je graag een aantal tips over hoe jij de beste kleuren kiest voor in jouw huis!


Kleurenplan

Het begint allemaal bij het maken van een kleurenplan. Dit houdt in dat je van te voren goed bedenkt welke kleuren jij mooi vindt en wat de kleuren in huis gaan worden. Hiervoor zul je primaire kleuren moeten verzinnen en secundaire kleuren. Primaire kleuren zijn de hoofdkleuren die doorgevoerd zullen worden in heel het interieur. Beperk deze tot maximaal drie kleuren. Hiernaast kun je ook secundaire kleuren kiezen. Deze voer je door in accessoires en details in je woning. Kies ongeveer één tot twee secundaire kleuren.

Uitstraling kleuren

Elke kleur heeft weer een andere uitstraling. Denk hier dus goed over na voordat je een kleurenpallet kiest. Koele tonen, zoals blauw en grijs stralen rust uit en zijn dus geschikt voor in de slaapkamer. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel geven meer een warme sfeer. Natuurlijk kun je ook een combinatie maken met koele en warme kleuren, zodat een kamer in balans is.

Decoratie

Een woning krijgt direct meer sfeer door kleuren ook door te voeren in de accessoires. Kies bijvoorbeeld voor gekleurde lampen of vrolijke kussens en vloerkleden. Zo maak je een inrichting een stuk speelser en kun je de muur, vloer en meubels meer de primaire kleuren geven en neutraal houden. De decoratie laat vervolgens de ruimte helemaal opleven.