VR bril kopen voor 360 video

VR bril kopen voor 360 video

28 november 2019 Uit Door Redactie

Er komen regelmatig nieuwe virtual reality brillen op de markt. De features breiden zich steeds uit, zodat er voor iedere denkbare toepassing een passende oplossing leverbaar is. Fervente gamers zullen voor andere producten kiezen dan zakelijke gebruikers die bijvoorbeeld een bedrijfsfilm willen vertonen. Bij een VR bril kopen voor 360 video zullen er andere afwegingen gemaakt worden dan voor een gaming virtual reality bril. De voornaamste criteria voor 360 video content zetten we hieronder op een rijtje.

1. Beeldresolutie

Na SD kwam HD Ready, Full HD en nu kijken we steeds vaker naar een 4K televisiescherm. Bij een VR bril kopen voor 360 video speelt de resolutie ook een belangrijke rol. Want het beeld is helemaal rondom te zien, je zit met je ogen letterlijk enkele centimeters van het beeldscherm verwijderd. Zo is er naast de Pico G2 ook een Pico G2 4K virtual reality headset die een hogere resolutie biedt. Overigens heeft de Oculus Go ook een scherp beeld die zelfs beter is dan de oudere maar ook veel duurdere Oculus Rift headset.

2. Mobiliteit

Bij een 360 graden video kan de kijker vrij rondkijken, wanneer de gebruiker vastgeklonken zit aan kabels blijft er van deze vrijheid weinig meer over. Daarom zijn er standalone headsets ontwikkeld zoals de Gear VR, de Oculus Go, de Pico G2 en de Lenovo Mirage die alle benodigde hardware aan boord hebben. De processorkracht is minder dan bijvoorbeeld een Rift S of HTC Vive, maar dat is niet van belang voor het weergeven van een videobestand.

3. Gebruiksgemak

Hier scoren de bekende VR brillen redelijk gelijk, ze beschikken allen over een soortgelijk navigatiesysteem. Het voordeel van Android headsets is de optie om speciale ‘kiosk’ software te gebruiken wat het gebruiksgemak sterk zal vereenvoudigen. Dan hoeft de gebruiker alleen nog maar de VR bril op te zetten, een losse controller is niet meer nodig.

4. Prijs

De Rift S is duurder dan de Go, daarnaast zul je voor de Rift headsets een PC of laptop nodig hebben. De Go is compleet zelfvoorzienend, je kunt deze VR bril kopen en er direct mee aan de slag gaan. Wanneer je een virtueel theater wilt inrichten met tientallen of zelfs honderden VR brillen liggen standalone brillen voor de hand. Een betaalbaar alternatief is het gebruik van een houder en een smartphone. Het gebrek aan controle over de hardware en software maakt deze optie wel iets meer ingewikkeld om breed in te zetten.

Conclusie

Bij een VR bril kopen voor 360 video kun je relatief goedkoop uitkomen, houd met name voor zakelijk gebruik ook rekening met maatwerk opties zoals het gebruik van een kiosk mode. Voor thuis scoort de Oculus Go goed, voor zakelijk gebruik heeft de Pico G2 een lichte voorkeur.