Waar je rekening mee moet houden wanneer iemand overlijd

Waar je rekening mee moet houden wanneer iemand overlijd

30 april 2020 Uit Door Redactie

Het is ontzettend vervelend en treurig wanneer je een naaste verliest. Hoe dichter die persoon bij je staat, hoe groter het gemis. In de eerste plaats staat het verdriet en de herinnering centraal, maar daarnaast komen er ook nog een hoop andere zaken op je af. Er moeten een heleboel zaken worden geregeld en een deel daarvan kan helaas niet wachten, ook al komt het op dat moment natuurlijk helemaal niet goed uit. Om je hierin bij te staan zijn er enkele zaken opgeschreven waar je rekening mee moet houden. Zo weet je in ieder geval een beetje wat er op je afkomt. 

Erven

De kans bestaat dat jij of anderen de erven zijn van de persoon die overleden is. Het een en ander verloopt dan via het zogeheten erfrecht. Hierin is opgenomen hoe de procedures eruit zien en welke rechten en plichten je hebt. Een erfrechtadvocaat kan jou of jullie helpen om hier wegwijs in te worden en de juiste  beslissingen te nemen. Zeker wanneer de overledene geen testament vast heeft laten leggen is dit een goed idee. 

De begrafenis of crematie

De overledene zal ook met enige spoed begraven of gecremeerd worden. Meestal vindt dit ongeveer een week tot maximaal twee weken na het overlijden plaats. Houdt er dan ook rekening mee dat de begrafenis in een vrij rap tempo wordt voorbereidt. Indien je wensen hebt of bepaalde zaken juist niet wilt op de begrafenis dan is het belangrijk om dit al zo vroeg mogelijk aan te geven. Zo kan er overal rekening mee worden gehouden, ook al is de periode van voorbereiding vrij kort. 

Neem je tijd

De eerste periode na een overlijden verloopt vaak snel. Het is dan belangrijk om daarna nog tijd voor jezelf te nemen. Wanneer de rust terugkeert heb je pas echt tijd om de gebeurtenissen te verwerken.