Wanneer je een fraudeonderzoek moet laten uitvoeren

Wanneer je een fraudeonderzoek moet laten uitvoeren

22 juni 2020 Uit Door Redactie

Een aanvraag voor het uitvoeren van een fraudeonderzoek komt nooit vanzelf. Hier moet echt aanleiding toe zijn en serieuze verdenkingen van frauduleuze praktijken binnen een organisatie. Doordat dit een zeer gevoelig onderwerp is waarbij op een juiste manier met de gegevens moet worden omgegaan dien je daar ook een onafhankelijk bureau voor in te schakelen. Maar wanneer kies je hier nu voor en wat is een fraudeonderzoek nu precies?

Wat het is

Er gaan vaak twee zaken hand in hand: fraudeonderzoek en belangenverstrengeling. De keuze voor een van de twee is afhankelijk van de aard van het probleem. Een fraudeonderzoek heeft vaak een financiële aard waar dat bij een belangenverstrengeling voornamelijk om integriteit gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan machtsmisbruik of clientisme.

Bij een fraudeonderzoek worden vaak de financiële transacties gecontroleerd om achter de feiten te komen.

Wanneer kies je hiervoor?

Als je serieuze verdenkingen hebt dan is het aan te raden om een adviesbureau in te schakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan machtsmisbruik, gedrag van raadslieden of bestuurders, lekken van belangrijke en gevoelige informatie, onjuiste gedragingen, financiële ‘fouten’ en zo kunnen we nog even doorgaan. Dit kan binnen iedere organisatie voorkomen maar komt ook vaak voor bij grote partijen waar veel geld in om gaat. Hier valt vaak het meeste uit te halen voor onwillenden.

Fraudeonderzoek laten uitvoeren?

Op het moment dat er vanuit het bedrijf dus behoefte ontstaat om een fraudeonderzoek te laten uitvoeren dan raden we aan om hierover met een onafhankelijk adviesbureau te gaan praten. Na een goed gesprek weet je precies of de zaak kans van slagen heeft en of je hiermee moet doorzetten. Vanuit dit advies wordt het fraudeonderzoek uitgevoerd waarna je zelf de te volgen stappen kan zetten. Vervolgens kan je de betrokkenen informeren en aanspreken op het gedrag dat is getoond.