Wonen in een Tiny House

Wonen in een Tiny House

13 april 2020 0 Door Redactie

Om de droom van een tiny house te realiseren, kiezen steeds meer mensen voor een kant en klaar tiny house. Bij de prijsberekening voor het tiny house wordt echter vaak geen rekening gehouden met bijkomende bouwkosten en de kosten voor de bouwgrond. Deze laatste zijn verantwoordelijk voor een steeds groter deel van de kosten. Daarom ontwikkelt zich sinds enige tijd een nieuwe trend: tiny houses op kleinere percelen (of zelfs op pachtgrond). 

Een eigen tiny house ontwerpen

Wie een eigen huis bouwt of koopt, doet dat meestal niet alleen omdat hij iets voor zichzelf wil bezitten. De wens naar het zelf ontwerpen van een tiny house leidt ook vaak tot deze beslissing. Het meest uitgebreide individuele ontwerp is natuurlijk een zelfbouw project. Dit is een van de redenen waarom tiny houses zo populair zijn geworden. Zoals het voorbeeld hierboven, kunnen ze op eigen houtje worden gebouwd maar een kant en klare bouwtekening kan wel helpen om het proces makkelijker te maken.

Met een tiny house kun je zelf bepalen hoe je tiny house eruit ziet. Doordat je zelf de ruimte hebt om het tiny house te ontwerpen kun je deze volledig aanpassen aan je eigen behoeften. Wat betreft de architectonische vormgeving biedt de markt voor elk wat wils – of het nu gaat om een bungalow van minder dan 100 m², een modulair huis, een zeecontainer of een tiny house. 

Comfort en woonkwaliteit hoeven niet te ontbreken in een tiny house. Door hun kleine omvang (ondanks een hogere prijs per vierkante meter) zijn tiny houses in feite goedkoper en, zoals we straks zullen zien, zuiniger met grondstoffen dan grotere vrijstaande huizen en monsterlijke bungalows.

Duurzaam wonen in een tiny house

Als je iets goeds voor het milieu wilt doen, is de keuze voor een tiny house een goede optie. Het punt is dat de bebouwde oppervlakte van de tiny houses kleiner is en er dus minder grond nodig is.  in het geval van tiny houses op wielen is het grondgebruik minimaal. 

In het geval van tiny houses zonder wielen kan het gebruikte oppervlakte worden geminimaliseerd door te bouwen op schroeffunderingen. Geheel zonder fundering kunnen alleen boomhutten of woonboten worden gebouwd. Wat er aan leefruimte wordt bespaard, kan als tuin worden gebruikt. Daarom zijn kleine percelen bijzonder aantrekkelijk voor tiny houses, waar bij een conventioneel bouwproject bijna geen groene ruimte overblijft.